Førsteklasses opbevaring – sådan får du mest ud af et vitrineskab

Ordet vitrineskab giver for mange, og måske også for dig, indtryk af et gammelt, støvet skab fyldt med fint porcelæn der aldrig bliver brugt. Sådan plejede det måske at være, men sådan er det i den grad ikke mere.

Vitrineskabet har nemlig fået lidt af en revival i de senere år, og dette skyldes i høj grad at man begynder at tænke på alternative måder at bruge vitrineskabe på. Vil du med på vitrine-trenden, så følg med her, når vi giver en lynguide til vitrineskabe.

Mange forskellige muligheder

Det første sted at starte, er at påpege alle de forskellige muligheder et vitrineskab giver. Mange bruger dem fortsat til glas, porcelæn og lignende, og dette med gode resultater, men skal du have det maksimale ud af et vitrineskab bør du tænke alternativt. Alt fra sko til bøger og forskellige souvenirs og pyntegenstande kan passe i et vitrineskab.

Alt er på display

Det der adskiller vitrineskabe fra andre skabe er, at alt er på display. Da vitrineskabet har glaslåger, og måske endda glassider, vil du kunne se alt. Dette skal du hele tiden have i baghovedet når du overvejer hvad du skal putte i dit vitrineskab. Du vil altid kunne se det, så vælg ting der kan hold til at stå fremme på display. Der findes også rigtig mange typer af vitrineskabe så du altid kan finde det udtryk du synes bedst om.

Vælg med omtanke

Men hvordan udvælger du så bedst disse genstande? Det skal selvfølgelig være pæne ting du og dine gæster gerne må se på. Men ikke alle ”pæne ting” er nødvendigvis ting du vil have stående fremme hele tiden.

En god metode til at udvælge ting til vitrineskabet, er hvad vi kan kalde ”hylde-testen”. Dette er en meget simpel test hvor du spørger dig selv: ”ville jeg have dette stående fremme på en hylde i stuen?” Dette kan hjælpe dig med bedre at visualisere hvad der er vitrine-værdigt.

Bland indholdet

Du behøver dog ikke holde dig til én type ting i dit vitrineskab. En af de fedeste muligheder skabet giver, er at have en masse forskellige ting fremme i vitrineskabet. At mixe og matche er en sjov og udfordrende opgave du kan kaste dig over.

En god måde at blande ting på er at blande funktionelle og æstetiske ting. Det kan være at bruge det som skoskab, men have forskellige pyntegenstande eller souvenirs blandt skoene. Dette bidrager til, at selv de praktiske ting virker som noget der står der for at blive vist frem.

Undgå rod

Uanset om du vælger at blande indholdet eller ej, er den største fare med et vitrineskab at du ender med et rodet skab. Det er jo ikke fedt at stå med en masse rod i en udstillingsmontre. Derfor bør du forsøge at skabe noget orden i kaosset, og gerne fra start af. Hvis det allerede er rodet fra start, vil du finde det umuligt at have et pænt vitrineskab.

Koordiner dine farver

Der er et par gode metoder til at undgå rodet på, og vi vil her gennemgå de to mest effektive. Den første er at farvekoordinere indholdet af dit skab. Hvis farverne matcher, vil det kunne binde selv de mest mærkelige mix af indhold sammen.

Dette betyder ikke at du skal vælge én farve og så fylde det med den, om end dette absolut også er en fed mulighed. Lav gerne et farveskema på 2-4 farver, gerne farver der går godt sammen, og så hold dig til dem. Vil du have flere farver i spil, kan du eventuelt lave forskellige farvetemaer til de forskellige hylder.

Fyld ikke for meget på

Den anden metode der sikrer dig et pænt vitrineskab, er at du ikke fylder for meget i skabet. Dette er en fælde mange falder i, fordi de tænker de kan putte lige så meget i et vitrineskab som i et almindeligt skab. Så lad os sige det klart: det kan du IKKE!

Der skal være luft i et vitrineskab, ellers vil det hurtigt virke rodet. Derfor bør du fra start af virkelig være kritisk overfor hvad du putter i skabet. Lad der gerne være mindst et par cm afstand mellem forskellige områder i skabet. Gør du dette og sikrer farvekoordineringen, vil du aldrig gå helt galt i byen.