Gode råd til at formindske din elregning

Dette indlæg er sponsoreret.

Rigtig mange danskere er i denne tid på udkig efter gode råd, der kan hjælpe dem med at skære ned på deres elregning. Priserne stiger betydeligt i disse dage, og mange danskere kan kun se på uden at kunne gøre noget ved det. Men der findes faktisk gode råd at hente til, hvordan du kan påvirke din elregning. Hvis du er parat til at begynde hos et nyt energiselskab, kunne det være et sted som Nettopower, der kan levere variable elpriser, der følger med udviklingen på markedet, men til kundens fordel.

Er du endnu ikke klar til at skifte energiselskab, findes der også andre løsninger, som du selv kan gøre noget ved. Først og fremmest kan du forsøge at danne dig et overblik over, hvordan dit elforbrug er fordelt i din bolig. Det kan hjælpe dig med at finde ud af, hvor det bedst kan betale sig for dig at sætte hårdt ind med sparebæltet.

Overblikket over dit elforbrug

Som udgangspunkt er det utrolig svært at sige, hvordan dit samlede elforbrug typisk vil se ud på årsbasis. Der er mange elementer, som kan have en påvirkning for det endelige elforbrug. Men generelt set kan det antages, at de fleste gennemsnitsfamilier med fire personer i en husstand på godt og vel 150 m2 vil have et årsforbrug tæt på 4.450 kWh. Hos den enkelte dansker vil forbruget være tættere på 1.600 kWh på årsbasis. Disse tal er dog baseret på et forbrug, hvor eventuel elopvarmning ikke er med i beregningen.

Efter elopvarmningen er fjernet fra beregningen, vil resten af forbruget hos en gennemsnitsfamilie vise, at tæt på 40 % af elforbruget stammer fra underholdning. Med underholdning menes der elektroniske apparater som for eksempel fjernsyn, spillekonsoller, computer og diverse andre elektroniske medier. Det kommer ikke som nogen stor overraskelse, at lige præcis denne post optager så stor en del af forbruget og udgør den største udgift. Spørgsmålet er blot, hvordan du så kan skære ned på den?

Først og fremmest kan du undersøge, om enkelte apparater kan undværes i hverdagen; eller måske kan du bare starte med at skære ned på forbruget af dem. Dernæst er det en god idé at holde opsyn med, hvor meget tid de elektroniske apparater bruger på bare at stå standby. Med rigtig mange apparater på standbyfunktion kan du godt regne med, at det på årsbasis forøger regningen med 1.000 kr. Derfor er det et godt sted at starte, inden du kigger nærmere på det resterende elforbrug.

Det resterende elforbrug

De fleste vil måske antage, at lyset i huset optager den andenstørste post i elforbruget, men det er faktisk tøjvasken, der fylder mest af de to. Det afhænger selvfølgelig også af sammensætningen af familien. Alt efter hvor små børnene er i familien, vil der med stor sandsynlighed blive vasket flere tøjvaske i forhold til større børn.

Lyset i boligen optager faktisk kun tæt på 12 % af elforbruget. Men derfor kan man stadig godt lære at blive ekstra opmærksom på, hvornår det er nødvendigt at tænde for lyset, eller om det kan klares med at rykke lidt tættere på vinduet for at udnytte naturens lys så længe som muligt.