Kan drømmekøkkenet være både praktisk og æstetisk?

Hvordan ser dit drømmekøkken ud? Lille og hyggeligt eller stort og rummeligt? For nogle er køkkenet mest af alt et praktisk rum, der skal fungere i dagligdagen. Men for mange er køkkenet meget mere end det.

Køkkenet er husets hjerte

På mange måder er køkkenet husets hjerte. Det er her, vi mødes om morgenen og starter dagen sammen. Det er her julemiddagen og fødselsdagene forberedes. Ofte er køkkenet endda placeret centralt i boligen, så det bliver et fysisk samlingspunkt.

Især det moderne køkken alrum fungerer som uformelt samlingspunkt – både i hverdagen og når vi mødes med venner og familie. Vi samles om køkkenøen og hjælper hinanden med madlavningen. Eller nogen snakker, mens andre laver mad. Uanset hvordan arbejdsfordelingen ser ud, er køkkenet ikke længere mors domæne. Alle kan være med i rummet.

Familiekøkken

For mange børnefamilier er det en prioritet, at køkkenet rummer plads til leg. I en travl hverdag med jobs og daginstitution er det en værdi at være sammen, når familien er hjemme.

Det kan se ud på mange måder. Nogle familier nyder at være i haven sammen. Der kan man være mere eller mindre aktiv afhængig af energiniveauet og vi behøver ikke alle sammen at lave det samme. Alene det at vi kan se og høre hinanden, giver en oplevelse af fællesskab og nærvær.

Andre familier klumper sammen indenfor, fx i køkkenet. I den mest idylliske version kan det være, at børnene laver lektier, mens far laver mad. Virkeligheden ser nogle gange mere uharmonisk og kaotisk ud. Man kan også skændes i et køkken – og blive gode venner igen.

Måske er det drømmekøkkenet? Et rum, der rummer familien? Med alt hvad det indebærer af harmoni og kaos.

Praktisk og æstetisk

Det kan lyde som modsætninger – praktisk og æstetisk. Det behøver det ikke at være. Du kan sagtens gå efter æstetiske løsninger og samtidig bevare de praktiske funktioner der gør, at du rent faktisk kan lave mad i dit køkken på en overkommelig måde.

Der er mange steder, du kan tilføre dit personlige præg, uden at det går ud over vigtige funktioner i køkkenet. Du kan fx vælge et personligt tapet eller designe et helt unikt klinkemønster. Eller du kan gå efter æstetiske detaljer på mere diskrete steder, fx med lækkert hyldepapir eller specialdesignede skuffer fra ikea hack køkken.

Æstetik og praktik kan godt gå hånd i hånd. Selvom du er til store, hvide flader, kan du fx sagtens skabe hygge med en varm brun nuance på køkkenlågerne. Eller ved at indrette en hyggekrog i hjørnet, hvor man kan gemme sig lidt fra verdens larm med en kop varm kaffe.

Uanset hvordan du indretter dit køkken, så bliver det sikkert et rum, du kommer til at få mange minder i. Køkkener har det med at skabe minder.