Den komplette fliserensning – sådan holder du dine fliser rene

Fliser i indkørsel eller på terrassen er noget mange danske husejere sætter stor pris på. Fliser er holdbare, men også enormt flotte. De kommer i mange typer og giver dermed mulighed for enormt meget variation og forskellige flotte udtryk.

De er dog også ofte udsat for ukrudt, mos of andet skidt, alle sammen ting der ikke bare gør dem grimmere, men også i værste fald kan forkorte flisernes levetid. En ordentlig fliserensning kan dermed ikke bare gære din bolig pænere, den kan potentielt spare dig penge og bøvl i det lange løb.

Fjernelse af ukrudt

Ukrudt er et klassisk problem for mange husejere, og det er særligt ukrudt der på sigt kan skade dine fliser, så du bør tage det ganske seriøst. Der er en række måder du kan fjerne ukrudt på, og dermed få godt gang i rensningen af dine fliser.

Manuelt arbejde

Den første, og mest typiske måde at fjerne ukrudt på, er ved manuelt arbejde. Afhængigt af fliserne og tykkelsen på deres fuger, kan du gøre dette på flere måder, men mest typisk vil være, at du anskaffer dig et redskab, for eksempel en fugerenser, og luger ud mellem fliserne.

Dette er både den bedste måde til helt at fjerne ukrudt på, og desuden den du hurtigst lige kan komme i gang med. Problemerne melder sig dog hvis det skal gøres over et stort område. Har du for eksempel både indkørsel og terrasse med fliser, kan det hurtigt blive et stort arbejde. Heldigvis kan du altid søge hjælp hos en fliserenser, som ofte ikke er en særlig dyr service.

Sprøjtemidler

Et hurtigt og nemt alternativ er sprøjtemidler. Sprøjtemidler er, som de fleste nok ved, kemikalier der dræber ukrudtsplanten. Det er ganske nemt at udføre, men der er dog andre problemer. De fleste er nok klar over disse, men kort sagt skal det siges at sprøjtemidler kan sive ned i vores grundvand og derigennem forgifte store dele af vores natur. Af selv samme grund, er der mange der ikke benytter dem.

Ukrudtsbrænder

Et andet, mindre giftigt alternativ, er en ukrudtsbrænder. En ukrudtsbrænder er ganske simpel i at den brænder ukrudtet af så det dør og visner hen. Skaden der sker, er kun på planten så modsat sprøjtemidler går skaderne ikke videre i systemet. Til gengæld slipper du ikke helt af med ukrudtet da du typisk kun tager toppen. Derfor skal ukrudtsbrændingen gentages ret ofte.

Et andet, ganske åbenlyst problem er brandfare. Det er vigtigt når du bruger ukrudtsbrænderen at du følger anvisninger og regler på området. Brænd for eksempel ikke ukrudt af for tæt på dit hus. Skal du komme ukrudt til livs i dette område, kan du hellere benytte dig af kogende vand og så bruge ukrudtsbrænderen på resten.

Fjerne mos og alger

Også mos og alger er typiske gener for mange husejere. De er mindre farlige end ukrudt i forhold til flisernes levetid, men kan være mindste lige så grimme. Desuden er de svære at forebygge mod, da de simpelthen bare trives supergodt i vores våde, danske vejr. Men fjernes kan de.

Væk med håndkraft

Der er et par metoder til at fjerne alger og mos du kan gøre ret umiddelbart. Det ene er at feje med en hård kost og fugesand, det andet er at benytte brun sæbe. Begge ”skrubber” de alger og mos væk, så der skal lægges nogen kræfter i.

Dette er dermed hårde og også lidt ineffektive måder at slippe for alger og mos på. Har du at gøre med et lidt mindre område gør det ikke så meget, men er du igen i en situation hvor der er tale om både indkørsel og terrasse kan det tage rigtig lang tid.

En fliserenser

Et redskab der kan hjælpe dig med din fliserensning og med at slippe af med alger og mos, er en såkaldt fliserenser. Dette er en højtryksrenser med vinklet vandstråle der fjerne stort set alt fra overfladen af flisen. At vandstrålen er vinklet, er vigtigt for ikke at skade flisen selv.

En fliserenser kan du enten eller så få professionelle til at komme ud og foretage selve fliserensningen. Hvad du mest er til, er selvfølgelig op til dig, men der er ingen tvivl om at en fliserenser er den mest effektive vej til helt, rene fliser.